ZATERDAG 01 MEI 2021

Jimmy's wijn

Onze sommelier Jimmy Sprokkereef zal hier regelmatig een van onze heerlijke wijnen toelichten.

3

Le Volte Dell’ Ornellaia (2018)

Zon, regen, onweer en windstoten... Tot nu toe is het nog niet echt de zomer waar we op hoopten. Daarom is het tijd voor een beetje zon in het glas; voor bij onze open haard bijvoorbeeld. Want ook op minder mooie dagen kan je prima bij De Staat terecht!

Vandaag drinken we Le Volte Dell’ Ornellaia, een Toscaanse rode wijn. Ornellaia is een bekende maker van de zogeheten ‘Super Tuscans’ tegenwoordig ook wel bekend onder Bolgheri DOC. Topwijnen, gemaakt van voornamelijk Franse druiven, die het bijzonder goed doen in het zonnige Toscane. Door het eigenwijze gebruik van andere druivensoorten kregen deze wijnen de laagste classificatie, namelijk tafelwijn of Toscana IGT. Maar de kwaliteit was zó goed, dat ze ondertussen internationale bekendheid hebben verkregen. Daardoor zijn deze wijnen ook behoorlijk exclusief.

Eigenwijze wijnen, een ‘tafelwijn’ die niet helemaal in het plaatje passen van de Bolgheri wijnen, worden nog steeds gemaakt. Daar is de Le Volte een mooi voorbeeld van. Waar de meeste Bolgheri wijnen gemaakt worden om nog even in de kelder te laten rijpen, is de Le Volte gemaakt om jong te drinken. De wijn krijgt een minder lange vatrijping dan de grote broer, maar deze vindt wel 6 maanden plaats op vaten die eerst zijn gebruikt voor de vlaggenschip wijn, de ‘Ornellaia’.

Le Volte is zwoel en goed in balans, met smaken van kersen confiture en zwarte bessen. De wijn is perfect bij antipasti, pasta puttanesca, maar ook mooi bij harde schapenkaas. Tevens de perfecte partner op een zomeravond bij een knisperend vuurtje!

2

Sonoma County Director’s Chardonnay (2019)

Vandaag is het tijd voor een klassieker. In ieder geval wat films zoals ‘The Godfather’ betreft. Regisseur Francis Ford Coppola is stiekem ook gek op wijn. Zijn opa, Augustino Coppola, maakte al wijn op zijn zolderkamer in New York. Die passie voor wijn sprong later ook over op de jongere generatie.

Na een lange zoektocht heeft de familie Coppola in Californië een geschikt wijnhuis gevonden om uiteindelijk zelf wijn te gaan maken. Het is een attractie op zich; voor de filmliefhebber door de sfeer én door de verschillende filmset relikwieën. Maar gelukkig gaat het verder echt om de wijn die er gemaakt wordt.

Zelf ben ik nogal sceptisch als een bekend persoon zijn naam koppelt aan een wijn. Maar toen ik enkele jaren terug de wijnmaker van Coppola, Corey Beck, mocht ontmoeten waren mijn twijfels verdwenen. Corey komt uit de omgeving en kent het terroir en het klimaat bijzonder goed. Maar vooral de passie en kennis van het vak maakte veel indruk. Maar het meest overtuigende was toch wel de wijn in het glas.

Daarom kijken we nu naar de Sonoma County Director’s Chardonnay (2019) De wijn, gemaakt van 100% chardonnay, is vol met tonen van vanille, toast en licht exotisch fruit. Fris zuur en gematigd houtgebruik zorgt ervoor dat de wijn niet snel gaat vervelen.

De wijn gaat momenteel perfect bij onze Chef’s Special: kabeljauwrug met kokkels, bospeen, venkel en krieltjes, begeleid door een saus van bisque. Maar deze wijn is ook top naast gegrilde kip of vis met een botersaus

1

La Chapelle du Seuill (2020)

La Chapelle du Seuill 2020 “Nu de zon schijnt zet ik graag even onze Provence rosé in de schijnwerpers. De rosé is mooi zalmroze en heeft aroma’s van rozen en aardbeien. Deze rosé is opgebouwd uit een viertal druiven soorten namelijk Syrah, Grenache, Rolle en Cinsault. Sinds de oogst van 2020 is het Chateau La Chapelle volledig overgegaan op biologische wijnbouw, waardoor hij perfect bij ons past! Hij is heerlijk als aperitief in de zon op ons terras, maar gaat ook goed naast calamaris of een mooie salade met rivierkreeft.”

La Chapelle du Seuill 2020 is zowel per glas als per fles verkrijgbaar. Wil je advies over een wijn bij een gerecht? Vraag gerust naar Jimmy, hij vertelt je graag meer!