© 2021 STRANDPAVILJOEN DE STAAT
© 2021 STRANDPAVILJOEN DE STAAT

OntstaanFilosofie

Een stukje Staatsgeschiedenis

In 2009 werd De Staat opgericht door Jeroen Kuiper. Als aannemer tijdens de crisis was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Aan het Haagse Zuiderstrand zag hij zijn kans schoon. Het idee om een strandpaviljoen te runnen, ontstond in 2008 tijdens een vakantie met vrienden in de Ardennen. “Toen ik hoorde dat er een strandpaviljoen op het Zuiderstand te koop stond dacht ik direct: dit moeten we gaan doen! Van jongs af aan kom ik met vrienden op het Zuiderstrand, maar de ideale ‘strandtent’ had ik nog niet gevonden. Na een oriënterend bedrijfsbezoek werd ik verliefd: wat een vrijheid en ruimte! Ik was meteen verkocht.”

Vrijstaat

In 2009 ging Jeroen de uitdaging aan, samen met zijn toenmalige compagnon. Na maanden klussen was het oude strandpaviljoen omgedoopt tot een eigenzinnige vrijplaats. Strandpaviljoen De Staat was een feit. Jeroen licht toe: “We hadden goed voor ogen wat voor strandpaviljoen het moest worden. Een soort vrijstaat, waar iedereen welkom is en geniet van het strand, de zonsondergang, natuur en heerlijk eten. En ook belangrijk: met respect voor mens, dier en milieu.”

Ideenparadijs

Deze ‘Staatsideologie’ verwerkte Jeroen in het totaalplaatje. Een bewuste mix van robuust interieur, een stoer logo, biologische gerechten en een ongedwongen sfeer. “Al mijn ideeën zitten in De Staat verwerkt. We hebben veel zelf bedacht, opgeknapt en opgebouwd. En eigenlijk is het nooit af. Elk seizoen proberen we onze gasten weer te verrassen én onze ecologische footprint te verkleinen.”

Harde kern

Inmiddels weten de locals maar ook steeds meer vakantiegangers de weg naar De Staat te vinden. De Staat heeft duidelijk een stempel gedrukt op het Zuiderstand. Jeroen is trots en dankbaar:“Het succes van De Staat heb ik ook te danken aan mijn team. Velen van hen werken hier al jaren, of zelfs sinds de oprichting. Zij hebben De Staat mede gevormd tot hoe het nu is. De Staat is dus niet van mij alleen, maar een beetje van ons allemaal.”

Aanpoten én genieten

De Staat heeft ca. 200 zitplaatsen in het paviljoen en een kleine 500 buiten op onze terrassen, we hebben een uitgebreide biologische kaart én we hebben grote evenementen op de agenda. Dat betekent: flink aanpoten en lange dagen maken. Toch zou Jeroen het nooit meer anders willen.“Natuurlijk is het hard werken, maar we krijgen ook veel terug van onze gasten. Daar doe je het uiteindelijk voor. Als zij tevreden zijn, genieten wij ook. Dan sluiten we de dag samen af met een drankje bij zonsondergang. Héérlijk! Ik zou De Staat voor geen goud inruilen.”