Hoe Het Allemaal Begon

Maak kennis met Staatshoofd Jeroen

In 2009 werd De Staat opgericht door Jeroen Kuiper. Als aannemer tijdens de crisis was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Aan het Haagse Zuiderstrand zag hij zijn kans schoon. “Ik dacht direct: dit moeten we gaan doen!”

Ontdek zijn verhaal.

Het idee om een strandpaviljoen te runnen, is ontstaan in 2008 in de Ardennen. Daar was Jeroen op vakantie met een groep vrienden. Via via hoorden zijn vrienden dat een strandpaviljoen op het Zuiderstand te koop stond. Jeroen begon te glunderen…

Aan het hart
“Ik dacht direct: dit moeten we gaan doen! Van jongs af aan kom ik met vrienden op het Zuiderstrand, maar de ideale ‘strandtent’ had ik nog niet gevonden. Na een oriënterend bedrijfsbezoek werd ik verliefd: wat een vrijheid en ruimte! Ik was meteen verkocht.”

Vrijstaat
In 2009 ging Jeroen de uitdaging aan, samen met zijn toenmalige compagnon. Na maanden klussen was het oude strandpaviljoen omgedoopt tot een eigenzinnige vrijplaats. Strandpaviljoen De Staat was een feit.
Jeroen licht toe: “We hadden goed voor ogen wat voor strandpaviljoen het moest worden. Een soort vrijstaat, waar iedereen welkom is en geniet van het strand, de zonsondergang, natuur en heerlijk eten. En ook belangrijk: met respect voor mens, dier en milieu.”

Ideeënparadijs
Deze ‘Staatsideologie’ verwerkte Jeroen in het totaalplaatje. Een bewuste mix van robuust interieur, een stoer logo, biologische gerechten en een ongedwongen sfeer.
“Al mijn ideeën zitten in De Staat verwerkt. We hebben veel zelf bedacht, opgeknapt en opgebouwd. En eigenlijk is het nooit af. Elk seizoen proberen we onze gasten weer te verrassen én onze ecologische footprint te verkleinen.”

Harde kern
Inmiddels weten steeds meer locals en vakantiegangers de weg naar De Staat te vinden. De Staat heeft duidelijk een stempel gedrukt op het Zuiderstand. Jeroen is trots en dankbaar:

“Het succes van De Staat heb ik ook te danken aan mijn team. Velen van hen werken hier al jaren, of zelfs sinds de oprichting. Zij hebben De Staat mede gevormd tot hoe het nu is. De Staat is dus niet van mij alleen, maar een beetje van ons allemaal.”

Aanpoten én genieten
[Aantal] zitplaatsen, een uitgebreide biologische kaart én grote evenementen op de agenda. Dat betekent: flink aanpoten en lange dagen maken. Toch zou Jeroen het nooit meer anders willen.

“Natuurlijk is het hard werken, maar we krijgen ook veel terug van onze gasten. Daar doe je het uiteindelijk voor. Als zij tevreden zijn, genieten wij ook. Dan sluiten we de dag samen af met een drankje bij zonsondergang. Héérlijk! Ik zou De Staat voor geen goud inruilen.”